7 kysymystä pelkojen työstämiseen
Ootko sä huomannut sun elämässä, että uusien ja vieraiden asioiden tekeminen tai niiden ajattelu ei tunnu kivalta tai lykkäät niiden aloittamista jostain syystä?
Onko sun elämässä tullut vastaan tilanteita missä olet hieman jämähtänyt paikoilleen, vaikka ei ehkä tunnu aina niin mukavalta?
Onko sulle tuttua sellainen, että toivoisit asioiden muuttuvan, mutta et itse tee asioille mitään?
Saatat olla työssä, joka ei ole intohimosi? Saatat olla parisuhteessa, jossa sun ei ole hyvä olla? Saatat välttää asioiden tekemistä? Ehkä haluaisit opiskella jotain uutta, mutta...
Kuulostaako jokin näistä tutulta? Listaa voisi varmaan jatkaa loputtomiin erilaisin esimerkein.
Yhteistä näille kaikille on pelko. Pelko estää meitä usein tekemästä ja toimimasta. Pelko voi olla todella lamauttavaa tai se voi olla tiedostamatonta hiljaista estettä. Pelko saattaa tulla alitajunnasta tai aikaisemmat kokemukset ovat voineet johtaa erilaisiin pelkoihin. Vanhempamme tai läheisemme ovat varmasti siirtäneet meille pelkojaan.
On myös monen eri tason pelkoja. On pelkoja, jotka rampauttavat toimintakyvyn ja on pelkoja jotka ovat unelmien ja tavoitteiden esteenä. Kaikenlaisia pelkoja löytyy myös tältä väliltä. Tässä haluan tuoda esille sen, että pelkojen kanssa voi työskennellä ja niistä voi vapautua olivatpa ne millä tasolla tahansa.
Miten työstät omia pelkojasi
Pelko on tunne, jota voi olla vaikea itsessään myöntää ja hyväksyä. Pelko on kuitenkin tunne, jota kaikki ihmiset tuntevat ja on hyväksyttävää tuntea pelkoa.
Oon viime aikoina paljon pohtinut unelmien saavuttamista ja sitä, mikä usein on unelmien ja tavoitteiden saavuttamisen esteenä. Usein estävänä tekijänä on omat pelot ja uskomukset. Saatetaan pelätä epäonnistumista tai sitä, ettei ansaitse toivomaansa. Ajatellaan, ettei minun ole mahdollista saavuttaa sitä, mitä toivon. Ehkä elämä on aikaisemmin näyttänyt vain nurjan puolensa ja aikaisemmat kokemukset ovat vahvistaneet tätä ajatusta. Joskus vanhemmillamme tai muilla läheisillä ihmisillä on ollut suuri merkitys sille, mitä uskomme olevan meille mahdollista.
Tyypillisiä pelkoja, jotka estävät toimimasta liittyy uskomuksiin siitä mihin pystymme. Saatamme ajatella, ettemme omaa vaadittavia taitoja tai, ettei meillä ole aikaa opetella näitä taitoja. Saatamme ajatella itsemme tyhmemmäksi mitä todellisuudessa olemme.
Omia uskomuksia ja pelkoja pääsee tarkastelemaan oman sisäisen äänen kautta. Minkälaista puhetta sisäinen äänesi puhuu? Nyt ei ole kyse äänien kuulemisesta, vaan siitä sisäisestä höpöttäjästä, eli niistä sun ajatuksista. Mitä sun ajatukset sulle kertoo kun ajattelet tekeväsi jotain uutta? Kertooko se sulle, että kaikki on mahdollista? Vai kertooko se sulle, ettet kuitenkaan pysty? Tulemalla tietoiseksi omasta sisäisestä äänestäsi, pääset työstämään asiaa parempaan suuntaan. Voit alkaa kyseenalaistamaan tätä sisäistä ääntäsi. Tämä vaatii uskoa omaan itseensä ja rohkeutta kohdata omat pelkonsa.
Estävät pelot
- Minkälaisia pelkoja tunnistat olevan unelmien saavuttamisen esteenä?
- Mitä tapahtuisi, jos toimisit peloista huolimatta?
- Miten olet jo nyt elämässäsi toiminut omista peloista huolimatta?
- Mitä olisi pahinta mitä voisi tapahtua, jos toimisit peloista huolimatta?
- Ovatko nämä pelkosi todellisia?
- Mitä kaikkea voisit saavuttaa, jos toimisit peloista huolimatta?
- Mihin suuntaan elämäsi menisi jos toimisit peloista huolimatta?
Mikä on seuraava pieni askel kohti tätä unelmaa?